The Altai wapiti is the undisputed heavyweight champion of Mongolia's wilderness. A fully grown male, known as a "dair" (дайр), is an imposing sight. From nose to tail, a large bull can measure over 2.5 meters (8.2 feet) in length. It stands approximately 1.5 to 1.6 meters (5 feet) tall at the shoulder and can weigh between 250 and 345 kilograms (550–760 lbs) . This makes it significantly larger and heavier than any other wild mammal in the country. For comparison, a large female ( "sogoo" ; согоо) is smaller, weighing less than her male counterpart.
Гэрийн тэмээнээс арай жижиг биетэй ч, хамгийн том зэрлэг амьтдын тоонд орно. 400-600 кг хүртэл жинтэй болно.
Mongolia is home to several "largest" animals, depending on whether you are looking at weight, height, or specific species categories. mongoliin hamgiin tom amitan
Монгол орон бол уудам тал хээр, говь цөл, хөвч тайга хосолсон өвөрмөц догшин байгальтай билээ. Энэхүү эрс тэс уур амьсгалд зохицон амьдардаг зэрлэг амьтдын дунд хэмжээ, жингээрээ тэргүүлдэг хэд хэдэн аварга биетнүүд байдаг. Хэрэв та юу вэ гэж хайж байгаа бол энэ нь амьдардаг орчин болон гэршүүлсэн эсэхээс хамааран өөр өөр байдаг.
Та аль нь таны "Монголын хамгийн том амьтан" вэ? Говиор аялах эсвэл Хангайн тайгаар мордох гэж байгаа эсэхээс хамаарна. The Altai wapiti is the undisputed heavyweight champion
If you are interested, I can provide information on or tours where you can see these animals in the wild, to help you plan your trip. Tracing The Steps Of The Most Fascinating Animals On Earth
Дэлхийн хамгийн том зэрлэг хонь болох Алтайн аргаль Монголд байдаг. Нас бие гүйцсэн угалзын жин 200 кг хүрдэг бөгөөд мушгирсан том эвэр нь л гэхэд 30-40 кг жинтэй байдаг. It stands approximately 1
is the largest member of the deer family in Mongolia. While they can be taller than a camel at the shoulder, they generally weigh slightly less on average than a large bull camel. Altai Wapiti (Asian Elk)
Голчлон бургас, хус, улиасны навч, мөчир, холтос болон усны ургамлаар хооллодог. Хандгай
нь маш сайн сэлэгч бөгөөд усан доор 30 секунд хүртэл хугацаанд шумбаж чаддаг
нь усархаг газар, намаг, голын савд дуртай. Тэд маш сайн сэлдэг бөгөөд усан доогуурх ургамлаар хооллохдоо толгойгоо бүрэн шумбуулж чаддаг.